Tõrutaru
Tõrutaru toodete valmimine
Iga pudel läbib erilise protsessi, mis toob välja parimad maitsed meie toodetes.
Eesti õunad siidri südames
Tõrutaru käsitöösiidri valmistamine algab hoolikalt valitud õunasortidest, mille seas tuntumad Eesti aedades leiduvad sügis- ja hilissügis õunasordid on Liivi Kuldrenet, Sügisjoonik, Antonovka, Tellissaare, Tartu Roosõun, Paide Taliõun ja Cortland. Need õunasordid pakuvad siidrile lõpptulemusena ideaalse kombinatsiooni happesusest, suhkrust ja taniinist, mis on käsitöösiidri maitsete tasakaalu jaoks hädavajalikud. Erilist karakterit lisavad mõnedele siidri partiidele ka metsistunud paradiisiõunapuu viljad, mis annavad joogile erilise metsiku noodi.
Traditsioonilisel meetodil valmistatud käsitöösiidri tegu on pikk ja põhjalik protsess. Esimene kääritamine toimub metsikul pärmil – see ajamahukas meetod toob siidrisse unikaalseid maitsenüansse. Pärast esimest kääritamist tekib noor siider, millele naturaalse mulli saavutamiseks lisatakse virdile veidi suhkrut ja kultuurpärmi, mis villitakse pudelisse õhukindla korgi alla. Seejärel hakkab pihta teisene kääritamine ning hilisem laagerdamine, mis kestab vähemalt 18 kuud.
Õunte töötlemine
Tõrutaru käsitöösiidri ja mahla kvaliteet algab õigesti valitud ja hoolikalt korjatud õuntest. Parima tulemuse saavutamiseks korjame õunad eelkõige puude alt, sest puult maha langenud õun on märgiks täielikust küpsusest – just sellised viljad sobivad ideaalselt edasi töötlemiseks. Iga õunasort kogutakse, purustatakse ja pressitakse eraldi, et saaksime valida sobivaima happesuse, magususe ja taniini tasakaalu. See tagab siidrile rikkaliku ja mitmekülgse maitse, mida Tõrutaru siidritelt oodatakse.
Enne pressimist peseme õunad põhjalikult, tagades puhtuse kogu protsessi vältel. Mahla pressimiseks kasutame kvaliteetset Voran korvpressi, mis on efektiivne ja vastab meie tootmisvajadustele. Järgnevalt paneme mahla esimesele käärimisele, mis toimub metsikul pärmil, tuues esile õunte looduslikud maitsenüansid ja lisab siidrile sügavust.
Viimase lihvi andmine
Protsessi lõpus läbivad pudelid spetsiaalse tantsitamise rituaali, mille käigus koguneb sade pudelikorgi lähedale. Külmutatud pudeli kaela avamisel eemaldatakse sade, lisatakse õrnalt suhkrut ning suletakse traditsioonilise korgiga.
Lõpptulemuseks on Tõrutaru naturaalne käsitöösiider – puhas, värske ja säilitusaineteta jook, milles on õunte loomulik maitse, elegantne mull ja pikk järelmaitse.